Tutorial -Hoodie dress/Smartdress

nedan kommer en steg för steg instruktion med bilder för hur du syr en Hoodiedress och smartdress vilket är den vuxna varianten av klänningen).

 

hoohdie

För den här klänningen behöver du:

2 olika jerseytyger (1 till klänning och 1 till insida av luva, och fickor om du vill ha dessa i annan färg)

kantband

(Om du vill ha snöre i luvan behöver du även)

2 öljetter till luvan

mellanlägg eller lite lakansväv att sätta bakom öljetterna.

 

1. skriv ut mönstret på din skrivare, klipp bort sidan av ramen runt varje papper på högrr sida och i underkant, sen är det bara lägga ihop sidorna som ett stort pussel och tejpa ihop.Rita över mönstret på mönsterpapper, sömsmånen ingår med 0,7 cm.

2.

Skär ut mönsterdelarna i önskat tyg, i den här tuten så har jag delat framstycket i två strax under armhålet då jag tänkte sy dit en spetskant. Om man vill göra det så får man inte glömma att lägga till sömsmån där man delar mönstret.

1 framsida (min är i två delar med tillagd sömsmån i botten på överdelen och i toppen på kjoldrlen)

1 baksida

2 ärmar

2 luvdelar  i yttertyget, 1 höger och 1 vänstersida

2 fickor höger och 1 vänstersida

2 luvdelar i innertyget, 1 höger och 1 vänstersida

image

 

3. Om du inte vill ha snöre i luvan hoppar du över detta steg-

stryk fast mellanlägg på insidan av yttertyget på luvan. Det finns en prick utmarkerat på mönstret vart öljetten ska sitta. Se till att mellanlägget ligger över den ytan.

fäst sedan öljettena på markeringen.

4. Fickor.

* kanta fickorna med kantband. Lägg fickorna med rätan mot avigan på klänningsfronten 1,5 cm ovanför kantbandet. nåla fast fickan och sy fast den med täcksöm eller någon fin dekorsöm på hushållsmaskinen om du inte har någon täcksömsmaskin. Sy med baksidan uppåt och följ kanten på fickan.

 

5. Då jag delat min front så syr jag nu ihop den med en bit spets instucken i sömmen

 

6.  Sy ihop axelsömmarna på klänningen.

image

7. Plocka fram de 4 luvdelarna, sy ihop utsidans 2 sömmar, det är sömmen som går från toppen av luvan bak till nacken, och sen den lilla sömmen mitt fram. Repetera på insidans delar.

image

8. Nu kommer den lite pilliga biten. Nu ska luvan sys på så att sömmen i nacken hamnar inuti luvan.  Börja med att märka ut vad som är fram och bak på klänningen.

image

Markera även ut sidans mitt i nederkanten på luvorna

image

Nåla fast insidan av luvan, räta mot klänningens aviga. Mitt fram på klänningen ska nålas mot den lilla sömmen mitt fram på luvans framkant. Använd axelsömmar och luvans ovansöm, plus markeringarna som riktmärken och nåla sedan luvan jämt där emellan. Nåla därefter fast utsidan på luvan på klänningen  räta mot räta , du får dra igenom klänningen genom själva fronthålet på luvan såär det lätt att nåla varvetvrunt. Sy alla tre lager på halshålet. Va noga att inget av lagren smiter iväg.

 

9. Nåla fast ärmarna i axlarna, börja med metten och sidorna och nåla jämnt flrdelat döremellan. Sy fast ärmarna.

10. Sy sidorna från ärmens börjat till klänningens nederkant.

11. Kanta ärmar och nederkamt på klänningen. För att få en bra början/slut på kantbandet så sprättar du upp sömmen där du ska kanta litegrann, sedan börjar du kantningen på ena sidan och fortsätter tills du kommer runt på andra sidan.

Sy med raksöm över de båda ändarna och ner på sömmen du sprättade upp så att den sömmen blir igensydd. Vik sedan ändarna åt sidan på insidan av kantbandet och sy fast med en raksöm, klipp bort ändarna nära sömmen.

12. Kantning av luvan.  Börja med att göra ett litet hack intill sömmen upptill på luvan (genom både insida och utsida)

image

Kanta hela varvet runt luvan med börja och slut i hacket du just klippte. både insida och utsida av luvan ska ligga inuti kantbandet. När du kantat varvet runt lägger du öndarna omlott och syr fast med en söm på varje sida om mittensömmen.

13. (Hoppa över detta steg om du inte ska ha snörning i luvan) Klipp ett långt band (lagom långt för att räcka till snöre ) 2-3 cm brett i jersey, dra i det så det rullar ihop sig, trär det på en stoppnål, säkerhetsnål eller vad du föredrar att använda, och trä i snöret i luvan, styr snöret utmed kantbandet. När du har lika långa ”tåtar” på båda sidorna tar du en nål som håller fast snöret intill kantbandet upptill.  Knyt knutar på ändarna så att inte  snöret kan åka in genom öljetterna.

 

14  klipp en tygbit i samma förg som klänningen, eller en bit muddväv och vik och sätt över skarven upptill på luvan och sy fast, om du har snörning ser du till att sömmen går genom snöret så att det sitter fast upptill i luvan..

image

15. Klipp, fäst eventuella trådar.

 

 

Tadaaaaa, din Hoodiendress är klar 💕

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s